Aukštaitijos senųjų receptūrų, midaus, vyno ar istorinių patiekalų degustacijos nustebins ne tik išskirtiniais skoniais, bet ir dar negirdėtomis istorijomis. Atvykite su šeima, draugais ar kolegomis ir puikiai praleiskite laiką!

Degustacijos

AUKŠTAITIŠKI SKONIAI

 

Kokia Aukštaitijos gastronomija? Istorinė receptūros nuo XVI a. Aukštaitijoje. Tai – ir etninė, ir gastronominė kultūra, kurią verta žinoti. Dalyvių įsitraukimą skatinanti programa, kurios metu svečiai neria į Panevėžio miesto įkūrimo laikus – XVI amžiaus pradžią. Palaipsniui keliaujama per laikmečius, skanaujant labiausiai regione paplitusius patiekalus.

Kartu istorijos dalyviai apžvelgia Aukštaitijos regiono gastronomiją, jų vaizduotė sukuria scenas, kaip tokius užkandžius ar patiekalus skanavo Aukštaitijos regiono didikai, kodėl populiarumą pelnė vienas ar kitas skonis…

Trukmė – 2-2,5 val. 5 patiekalai. Grupėms nuo 15 asmenų.

Galima individuali patiekalų degustacija su minimaliu patiekalų pristatymu – 30 Eur / asm.

35 Eur / asm.
DSC00516 scaled

ĮKVĖPTI MILTINIO

Režisieriaus Juozo Miltinio santykis su kulinarija, unikalūs jo receptų patiekalai.

Aktoriaus ir režisieriaus Juozo Miltinio talentu ir indėliu į Lietuvos teatro istoriją neabejoja niekas, tačiau paminėjus šią pavardę ne vienam iškyla ne tik jo pasiekimų, bet ir gana kontraversiškos asmenybės vaizdinys. Koks jis? Nemažai medžiagos galima rasti ir šioje,  naujai www.miltinis.lt Tačiau, bendraudami su daugeliu jo aplinkos žmonių, su jo aplinkoje dirbusių žmonių vaikais, analizuodami publikacijas, retas knygas, pamatėme kitokį režisierių. Režisierių ir jo ypatingą santykį su antrąja jo meile – kulinarija.

Maestro gyvenimo vingiai, pomėgiai, santykis su gastronomija, prancūziška kultūra ir etiketu. Išgirsite apie jo susikurtą asmeninį pasaulį, išskirtines puotas, ir apie jas sklandančias legendas. Programoje mini etiketo pamokėlė, vaišės pagal režisieriaus užrašytas receptūras, burnoje tirpstančiu prancūzišku ,, Napaleonu”. Režisierius Juozas Miltinis, būdamas gurmanu, vertino ir gaminio skonį, ir pateikimą. Maistas jam buvo jo vidinės laisvės simbolis. Iš saldumynų garbusis režisierius itin mėgo tortą „Napoleonas”. Tiesą sakant, tai buvo vienintelis tortas, kurį jis ir pripažino, ir puošė savo organizuojamų puotų stalus.

„Vasaris” konditeriai, daug metų kepdami tortų karalių – „Napoleoną”, net nežinojo, kad šis tortas sukėlė aistras meno ir kultūros bendruomenėje. Bendravusieji su garbiuoju režisieriumi, visi kaip vienas, vienoje fotografijos parodoje patvirtino, kad tai būtent TAS gaminio skonis, kurį ir vertinęs J. Miltinis. Tiek daug prisiminimų sukėlęs konditerinis gaminys, pripažįstant tradicijas bei atiduodant pagarbą istorijai, buvo pavadintas „Režisieriaus Napoleonas“ – miestą garsinusio erudito J. Miltinio garbei.  Jį ir skanausite šioje popietės programoje.

Trukmė –1,5 val.,

Degustacijos  metu skanausime 2 šaltuosius užkandžius, gamintus pagal režisieriaus unikaliuosius receptus, karštasis patiekalas, kurio tam tikros dalys atkurtos ir gaminamos ir pagal režisieriaus receptą bei desertas – „Režisieriaus Napoleonas“, kava arba arbata.

Grupėms nuo 15 asm.

Galima individuali patiekalų degustacija su minimaliu patiekalų pristatymu – 20 Eur / asm.

26 Eur / asm.
2019 2021 2023 Miltinio Napoleonas FOTO

Stalo etiketas kartu su žaismingomis atrakcijomis ir užduotimis, karštuoju patiekalu ir unikaliuoju desertu prie kavos ar arbatos.

Atsakykite sau, ar tikrai viskas žinoma apie stalo etiketą? elgesį furšeto metu? Ar teko girdėti istorijas apie pirmuosiu bandymus klasifikuoti taures? o kada atkeliavo šakutė į Europą? O kaip elgėsi Aukštaitijos didikai užu staltiese nuklotų stalų? Apie viską rimtai ir šmaikščiai, diskutuojant ir juokaujant.

Programa gali būti adaptuota mišrioms grupėms arba tik vaikams, suaugusiems.

Trukmė – 1,5 val., grupėms – nuo 12 asm.

25 Eur / asm.
2020 10 27 sales logo 2 scaled

VYNŲ DEGUSTACIJA, derinant prie jų užkandžius

Yra įprasta matyti geriausius metų filmus, knygas, muzikos albumus… Pamatykime ir paragaukime vynus. Tai – ne šiaip sau gėrimai, kuomet reikia žinoti kada ir kokį ragauti. Ši sritis mus gali stebinti. Ar kada ragavote sūrų vyną? o gal degustavote tauriųjų saldžiųjų vynų derindami su skirtingos tekstūros saldėsiais? Ar domėjotės, kaip keičiasi vienos vynuogių veislės, bet  iš skirtingų pasaulio kraštų, vynų skoniai? Ši programa – tai bendravimas bei daug šypsenų, diskusijų, prisiminimų kelianti erdvė. Taip pat šis stilius gali tapti jūsų bičiulių rato ar kolegų lengvo turinio komandos formavimo formatas, kuomet atsiskleidžia dar nepažintos savybės.

Edukacinė programa vilioja svečius, besidominčius vyno istorijomis, tradicijomis tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje. Taip pat, ir norinčius keisti vakarėlių temas.

Kaip žinia, Lietuva nuo 2021 metų gruodžio įtraukta į ES komercinės vynuogių vyndarystės sąrašus, todėl verta pažinti ir šią vynų sritį derinant pasaulio vynus drauge su lietuviškaisiais, ypač mažųjų vyninių, vynais. O jų – jau nemažai. Vien per 2023 metus registruota vynuogininkų registre buvo virš 50 vynuogių ūkių (šaltinis – www.vynuogininkuasociacija.lt). Ar žinojote, kad 2023 metų pabaigoje vidutinis šalies vynuogyno plotas buvo 27 a, didžiausias registruotas – 150 a. Iki 2010 metų įrengti 3 vynuogynai, iki 2020 metų – 22 vynuogynai, po 2020 metų įrengti 33 vynuogynai. Klasifikuojant šalyje vynmedžius, populiariausia vynuogė: Solaris (DE) – 6100 medelių, antra vynuogė pagal populiarumą – Leon Millot (JAV) – 2600 medelių, nuo jos mažai atlieka Marquette (JAV) – 2200 medelių.

Vienok, kas metai Lietuvos bei pasaulio vynų naujienos skelbiamos populiariausiame vyno kultūrą puoselėjančiame leidinyje www.vynozurnalas.lt

 

Nauji derliaus metai, nauji vynai, nauja hamonija šalyje. Jūsų pageidavimui, galime derinti Lietuvos bei Pasaulio vynus. Degustacijos palydovės – nokių vaisių natos, gaivūs poskoniai, maloniai intriguojanti rūgštis ir, žinoma, akloji žaismingoji degustacija… Neabejojame, jog šioje – nuolat kintančioje derlių skoniais ir maisto deriniais – programoje išgirsite puikų vynų gamintojų orkestrą. Vertinsime ir gėrėsimės, skanausime ir uosime.

 

Trukmė – 1,5 val., 5 vynai ir užkandžiai. Grupėms nuo 12 asm.

25 Eur / asm.
LAU1853 scaled

VYNO FESTIVALIS kolektyvui, šeimai, draugams

Ateina noras bendrauti, pažinti vynų pasaulį! Žavinga atmosfera, jaukūs pašnekesiai ir daug skonių…
Tokį vyno festivalio tematika vakarą siūlome Panevėžyje. Pažindinkimės su baltųjų bei raudonųjų stiliais, saldžiojo tauraus vyno rūšimis ir maisto deriniais. Sužinokime daugiau, ką sako vyno etiketė, koks gali būti vienokios ar kitokios vynuogės veislės vynas skirtingose šalyse.
Žinoma, pažintis ir su naujienomis Lietuvoje.
Pasirinkimo šventiniams stalui apstu. Susirinkusiuosius maloniai stebins vynų naujienos. „Neturiu mėgstamo raudonojo, na bet čia… puiku“, „Labai nustebino baltasis savo kvapų gausa, jaunu amžiumi, tačiau subtiliu skoniu ir branda“, „tvirta tekstūra ir aiškus charakteris“… tokių ir daugiau atsiliepimų girdime per tokio formato renginius, kurie vienija kolektyvo narius, jungia švenčiančius jubiliejines sukaktis, skatina maloniems pašnekesiams, jautriam atvirumui.
Kviečiame į tikrą gurmanų popietę ir unikalų Vyno festivalio formato renginį, kuomet galime išdegustuoti net 9 skirtingų stilių vynų ir skanauti puikiųjų užkandžių.
Toks formatas gali būti perkeliamas ir į kino salę (papildomai kainuos bilietai kino seansui pagal skelbiamą kino teatro repertuarą).
***

Trukmė – 1,5 val., degustacijoje – 9 vynai ir užkandžiai. Grupėms nuo 12 asm.

30 Eur / asm.
LAU1906 scaled

MIDAUS DEGUSTACIJA

 

Rankų darbo aukštaitiškas midus ir aukštaitiški užkandžiai.

Legendos byloja, kad šios receptūros midų gėrė ir kunigaikščiai. Ragausime midų, gamintą trečiosios kartos bitininko, kuris medaus į šiuos gėrimus negaili. Kiekviename midaus litre yra apie 750 g medaus ir šių gėrimų gamyboje nenaudojami jokie cheminiai priedai, tik natūralios žaliavos. Tuo jis ir skiriasi nuo visų kitų gamintojų produktų. Viena  iš midaus rūšių gaminama pagal XIV amžiaus receptą, kitose rūšyse jausis pavasario dvelksna, vaisių ar uogų skoniai.

Šios programos metu susipažinsite ir su midininko amatu, gėrimo istorija, vartojimo papročiais, gamyba.

Trukmė – iki 2 val., trijų rūšių midus ir užkandžiai. Grupėms nuo 15 asm.

25 Eur / asm.
LAU1925 scaled
DINGĘS PASAULIS. AUKŠTAITIJA
.
Įdomu nardyti istorijoje? Įdomios seniausios knygos, rankraščiai, istorinės receptūros?..
Padovanokite sau, kolegoms, draugams kelionę po istorijos lobynus! Tai – tarsi dingęs pasaulis. Persikelsime į praeito šimtmečio II ir III dešimtmečius. Skanausite patiekalus, gamintus pagal istorines žymių žmonių receptūras. Atversime žemėlapio – tarsi dingusio pasaulio – lapus, taip pat pakviesime susipažinti su, bene, vienintele, Lietuvoje cukraus ekspozicija „Cukrininkas“. Nusiteikite! Pažindinsime jus kitaip – per gurmaniškąją istorijos liniją.
Neabejojame, po šios degustacinės programos atrasite naujus maršrutus, naujus pokalbius ir diskusijas. 
Programą galima papildyti ekskursija (reikėtų tartis individualiai) G. Petkevičaitės – Bitės bibliotekos interaktyvių ekspozicijų rūsyje „Bitės aruodai“, kurioje atskleidžiama mūsų krašto šviesuolės Gabrielės Petkevičaitės – Bitės ir jos bendraminčių bei krašto šviesuolių veikla.
.
Trukmė: 1,5 val.
Vieta: restoranas „Vasaris“, Aukštaičių g. 88, Panevėžys
Vaišės: karštasis patiekalas, desertas, gėrimas.
______________________
26 Eur / asm.
Vasaris web031 IMG 5989

UPYTĖS BALADĖ

Istorija ir legendos, mitai ir faktai. Istoriją pasakojantis patiekalas pagal praėjusio šimtmečio 8-ojo dešimtmečio pirmąją aludės kepsnio receptūrą.

2022 rugsėjį RESTORANAS “VASARIS” tapo absoliutus nugalėtojas gastronominiame konkurse, rengtame  Panevėžio miesto gimtadienio organizatorių. Gurmaniški skoniai ir juos palydinti kvapų sakmė buvo dedikuojama istorinei figūrai, kuri ilgainiui tapo ir literatūros personažu – bajorui Vladislovui Sicinskiui, valdžiusiam dvarą Upytės (Panevėžio raj.) paviete ir 17 a. realizavus VETO teisę, paleidusiam Varšuvos Seimą.

Mažai kas žino, tačiau šiuo gastronominiu patiekalu pasakojama pirmoji istorija – patiekalas buvo gaminamas ne iš bulvinės, bet būtent iš sviestinės tešlos. Gastronominis šedevras, įkūnijęs Upytės kalno įdubą, restorane „sumušė“ visus patiekalo skanavimo rekordus ir lankytojų nuomone tapo absoliučiai populiariausiu 2022 – tųjų Panevėžio istoriniu troškiniu, gavusiu pavadinimą „UPYTĖS BALADĖ“. Beje, troškinys gaminamas naudojant „lėtojo maisto“ principą. Mėsa marinuojama vyšniose, troškinama žemoje temperatūroje, na o visą patiekalą papuošia svogūnų „veliumas”.

Neabejotinai tiek LRT kurtas 5 minučių reportažas, tiek ir kitų žiniasklaidos priemonių išryškintas Aukštaitijos gastronominis potencialas, davė akstino padažnėti Lietuvos turistų srautams į Panevėžį bei jo apskritį, užsukant skanauti ir troškinio laimėtojo. Gastronominio projekto UPYTĖS BALADĖ turinys puikiai atitiko pasaulines turizmo tendencijas – renkantis gastronominius maršrutus, orientuotis į regiono gastronominę patirtį, pamatyti Aukštaitijoje puoselėjamą tvarios gastronomijos patirtį. Projektas pasiekė efektyvių rezultatų – pačią pirmąją dieną (rugsėjo 1 d.) šio patiekalo suskubo ragauti beveik 100 restorano lankytojų. Kitomis dienomis – lankymasis išliko intensyvus, pavieniai asmenys ir grupėmis lankėsi restorane degustuoti naujojo gurmaniškojo patiekalo ir sužinoti ne tik jo istorijos, bet ir daugiau susijusių su XVII a. istorinių akimirkų.

Šiuo metu, atsižvelgiant į aktualumą, „Upytės baladė“ yra pasakojama ne tik per gastronominį patiekalą – improvizaciją, tačiau sukurta ir edukacinė programa bei maršrutas tuo pačiu pavadinimu.

https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/2000231379/panevezys-gimtadienio-proga-rinks-ne-skaniausia-cicinsko-kepsni-o-troskini-manoma-kad-tai-pasitarnaus-gastronomijos-pletrai

https://jp.lt/panevezio-restoranai-kovesi-kulinarineje-kovoje-paaiskejo-konkurso-cicinsko-troskinys-nugaletojai1/

Trukmė – 1,5 val., grupėms nuo 15 asm.
35 Eur / asm.
2022 09 08 UPYTES TROSKINYS nugaletojas FOTO

DEGUSTACINĖ VAKARIENĖ

„VASARIS“ – Panevėžio miesto pietinėje dalyje įsikūręs jaukus ir modernus restoranas, turintis didžiausias erdves Panevėžyje. Restorano gaminiai bei patiekalai daugybę kartų įvertinti tiek šalies, tiek  tarptautiniu lygmeniu, o svečius po skonių pasaulį lydi profesionalus personalas. Norinčiuosius pasimėgauti skonių ir gėrimų deriniais, gurmaniškomis akimirkomis, degustacinių patiekalų bei rinktinių vynų duetais, VASARIS kviečia rinktis trijų bei penkių patiekalų degustacinę vakarienę.

Degustacinę trijų patiekalų vakarienę (30 Eur)  sudaro:

  • šaltasis užkandis;
  • pagrindinis patiekalas;
  • desertas.

Degustacinę penkių patiekalų vakarienę (45 Eur) sudaro:

  • šaltasis užkandis Nr. 1;
  • šaltasis užkandis Nr. 2;
  • karštasis užkandis
  • pagrindinis patiekalas;
  • desertas.

Prie patiekalų rekomenduosime krupščiai atrinką bei derantį gėrimą ir papasakosime jo istoriją. Dovanokite sau ir artimiesiems gurmaniškų skonių natas!

Grupėms nuo 4 asmenų.

___________

30 Eur / asm.
45 Eur / asm.
2023 restoranas maistas 10

KINAS IR PRIE JO PRIDERINTAS VYNAS

Žiūrėkime filmus kitaip – derindami vyną prie kino. Šiek tiek neįprasta jums? Panevėžiui? Tuomet skaitykite toliau…

Toks popietės ar vakaro formatas nepaliks abejingų ir patiks tiek mėgstantiems gerą turinį, tiek ir vyną, tiek – gastronomines keliones… Puikus potyris žiūrint veiksmą ir tuo pačiu metu ragaujant, užkandant tinkamai parinktu vynu. Linkime plėsti savo kinematografines, juslines ir emocines patirtis. Žinoma, visiškai naujas pasiūlymas Panevėžyje – neįprastas kino vakaro formatas, kai vynai, kuriuos degustuosite pietų, popietės ar  vakaro metu, bus priderinti būtent prie ekranizuotos gyvenimo istorijos ar veiksmo.
Šio renginio metu pasiūlysime ragauti tris skirtingo stiliaus vynus bei skanius, įmantrius užkandžius.

Bilietas į kino seansą – pagal kino teatro skelbiamą repertuarą:
 – KC „Garsas“  repertuaras arba
 – KC APOLLO repertuaras
Vaišės ir vynai – 20 Eur / asm.
inf.: +370 603 24385, +370 648 36665, pasiulymai@vasaris.lt
Galimi nealkoholinių alternatyvų, veganiški ir begliuteniai maisto deriniai. Grupėms nuo 12 asmenų.

___________

20 Eur / asm.
LAU6232 scaled
Vaikams!

GASTRO FIZIKA VAIKAMS

Gastronomija, kultūra ir… fizika. Viską sudėjus gaunamas malonus ir įdomus rezultatas. Tai – išskirtinė ir mūsų kurta pamoka vaikams (trukmė – 2 akad.val.) vaikams. Jos metu į gastronomiją įtraukiama fizikos disciplina bei Indijos kultūra ir istorija, lietuviškoji virtuvė ir vandens būsenų rezultatas. Unikalu tai, kad eksperimentams demonstruoti bei istorijai pristatyti pasirenkamas vanduo ir… ryžiai! Pamokos metu su vaikais nukeliaujame į tolimąją šalį – Indiją, kur mus lydi nuostabus ir itin draugiškas šios tautos atstovas – indas Inderpreet. Diskutuojame, valgome, rašome, žiūrime, eksperimentuojame su vandens būsenomis ir stebime mažojo grūdelio – ryžio – kelią nuo vandens iki stalo. Restoranas „Vasaris“ tiekia ne tik valgį, bet ir patirtis. Vaikai supažindinami su vandens reikšme, skirtingomis kultūromis, atskleidžiamos patirtys, suteikiami įspūdžiai mažiesiems dalyviams.

Trukmė – 1,5 val. | 12 Eur / asm., grupėms nuo 15 vaikų. Vykstant į pasirinktą vietą – 15 Eur / asm.